En historisk badort
Och en berättelse om sill, Hansan och eldsvådor
Skanör Falsterbo har en rik historia, från sillatiden på medeltiden, sjöfartens utveckling som attraherade uppskattat sjöfolk från orten, till järnvägens ankomst i början av 1900-talet och badortens utveckling till dagens moderna samhälle som ”sovstad”. I denna gamla anrika miljö ligger Hotell Gässlingen och Skanörs Gästgifvaregård.
Gässlingen ligger i nordöstra hörnet av Rådhustorget, i det gamla Skanör vid sidan om kyrkan och Rådhuset, på platsen där den gamla Hans Petterssongården låg. Skepparen och sedermera fyrmästaren Ejlert Ekman bodde där åren 1823-1858. Huvudbyggnaden var byggd i korsvirke och murad i gult tegel från Ven och byggdes sannolikt kring år 1800. Hans svärson ”cofferdikaptenen” (kapten på ett handelsfartyg) och fyrmästaren Hans Pettersson övertog sedan fastigheten och byggnaden fick hans namn. Den legendariske och förmögne Jeppa Rosenström övertog fastigheten 1883. Till mångas sorg revs Hans Petterssongården år 1961 och byggdes om till privatbostad för att sedan säljas 1984 och bli hotell.
Gästis ligger på Mellangatan ett stenkast från kyrkan och byggdes 1887 efter den förödande branden 1885. Redan 1820 fanns det ett gästgiveri på Östergatan nära Rådhustorget denna drabbades av bägge storbränderna 1874 och 1885.
Orten som brann ner och byggdes upp igen
Skanör drabbades av två stora bränder 1874 och 1885. I den senare branden försvann 2/3 av bebyggelsen. En ny stadsplan antogs därefter med raka, breda och trädkantade gator och hus med avskurna hörn.
Skanörs äldst bevarade hus
Rådhuset och Garnisonshuset vid Rådhustorget byggdes i slutet av 1770-talet. Garnisonshuset för inkvartering av en skvadron ur Mörnerska Husarregementet. Senare kom byggnaden att användas som skolbyggnad och bostad. I januari 1970 flyttade stadens förvaltning in i byggnaden. Året därpå bildades Skanör med Falsterbo kommun, som 1974 införlivades i Vellinge kommun.
Hansatiden
Under 1200-1500-talet inträffade den så kallade sillatiden. Sillen gick till i stora mängder och attraherade den mäktiga handelsorganisationen Hansan. De slöt avtal med den danske kungen. En skattefogde placerades på Skanörs borg strax norr om kyrkan för uppsikt på inloppet till Hovbacken där sillen rensades och saltades in och lades i tunnor för transport tillbaka till Tyskland. Under 1300-talet flyttade verksamheten till Falsterbo och borgen Falsterbohus. Salt sill var ett viktigt och hållbart livsmedel och genererade stora inkomster.
Verksamheten pågick några månader under tidig höst och omfattade även annan handel. Det lär ha varit norra Europas största marknad med 30 000 besökare. Malmö hade vid den tiden en befolkning på 800 personer. Idag påminns vi om detta med tyskklingande namn på gator och fynd av delar av brukskeramik på stränderna.
Besök gärna Falsterbo museum på Sjögatan i Falsterbo för att uppleva den spännande lokalhistorien. Här finns fasta utställningar över medeltiden, sjöfarten, järnvägens ankomst, sommarorten, lantbruk, skola, affär, brandskyddsväsendet, den lokala fotografen Matilda Månsons ateljé, arkitektur, ridsportens tidiga historia och naturhistoriska samlingar av djur på Näset. Tillfälliga utställningar visas också.
Öppet under maj till september. Kontakta museet för visning under andra tider.
Text & foto: Falsterbo Museum